Lakásbiztosítási események

Lakásbiztosítási események

Mik azok, amiktől minden lakástulajdonos, vagy akár bérlő is retteg, mert számtalan gondot és nehéz percet okozhatnak nekik?

A válasz: a biztosítási események!

Ezek azok a történések, melyek a kellemetlenség-valódi katasztrófa skálán helyet foglalva teszik pokollá néha az ember életét, és amik ellen a lakásbiztosítás voltaképpen létre lett hozva annak idején.
Egyáltalán nem borítékolható, hogy bármelyik bármikor megtörténik, egészen simán lehetséges, hogy leéled az életed anélkül, hogy akár egyszer is efféle baj történne veled, de az is benne van a kalapban, hogy akár minden évben beüt valami.
A biztosításnak pont az lényege, hogy a nem vártra, a kiszámíthatatlanra készülsz fel vele.
Ilyen szempontból Te vállalsz kockázatot, ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy valaha is kifizetődik a sok befizetett pénz, azonban a rizikótól a biztosítótársaság sem mentes.
Ők sem tudhatják, hogy mikor mi fog történni, éppen ezért a kockázati tényezők alapján vannak meghatározva a biztosítási események, és azok körülményei.
De mik is valójában ezek a biztosítási események, amiket olyan sokat emlegetünk? 

Amiket senki sem vár

Amiket senki sem vár

Biztosítási események alatt olyan történéseket értünk, melyek a lakásbiztosítás szempontjából kártérítési igény alapját képezhetik.

EZ azt jelenti, hogy a biztosító nem fog ám mindenre javítási költséget téríteni neked, csak abban az esetben, ha a kár okozója lefedi a biztosítási esemény fogalmát.

Ha mindenki mindennel azonnal rohanna a társasághoz, akkor igen hamar lehúzhatnák a rolót, nemde?

Pontosan ezért lett összeállítva egy olyan lista, amely a kockázati tényezőket figyelembe véve meghatározza a legáltalánosabb, legtöbbekkel előforduló biztosítási eseményeket.

Ez az összeállítás természetesen régiónként eltér, elvégre 2000 méteres tengerszint feletti magasságon nem biztos, hogy árvíztől kell tartani, de
Magyarország eléggé egyenletes és jól körülhatárolt ahhoz, hogy ne kelljen külön biztosítási csomagot összeállítani a két ellentétes végén.

Ami előfordulhat Debrecenben, az Sopronban vagy Szegeden is, kisebb eltérésekkel.

Előfordulhat, hogy bizonyos ingatlantípusoknál némelyik biztosítási esemény feleslegessé válik, így egy harmadik emeleti panellakásban kevéssé indokolt hónyomás okozta károkra vagy pinceomlásra számítani, ahogy egy önálló családi házat sem fog eláztatni a felső szomszéd, viszont mindenki egyedi igényeit sem lehet maradéktalanul kiszolgálni.

Azt azonban lefektethetjük, mint ökölszabályt, hogy minél több mindenre terjed ki egy lakásbiztosítás, minél alacsonyabb áron, annál inkább érezhetjük, hogy jó fogást csináltunk!

Tény, ritka az ennyire jó lakásbiztosítás, viszont nem lehetetlen megtalálni; akár önszorgalomból kutatod, akár megbízol vele egy ezzel foglalkozó alkuszt. 

A rettegett lista

Térjünk is rá arra a bizonyos, rettegett összeállításra, aminek a nagyját jó eséllyel bármelyik lakásbiztosítási csomag tartalmazza.
Ezek azok az események, amelyek a legtöbb embert elérhetik, amik a legtöbb ingatlanra jelentenek említésre méltóan magas kockázatot.
Társaságonként eltérhet természetesen ettől a lista, hiszen a konkurencia keltette versenyhelyzetben legtöbbször igyekeznek ebben is túllicitálni egymást a vállalatok, viszont a következő biztosítási eseményekkel valószínűleg találkozni fogsz, bármilyen ajánlatot néze is át: 

1. tűzkár
2. robbanás
3. tűz nélküli füstkár, koromszennyeződés
4. földrengés, földcsuszamlás
5. beomlás (pince, ismeretlen üreg)
6. árvíz (kivéve az ártérben épült ingatlanok esetében)
7. viharkárok
8. jégverés
9. beázás (esőzés vagy vízvezeték-rendszeri meghibásodás következtében)
10. hó okozta károk
11. vandalizmus, rongálás
12. kívülről beeső, becsapódó objektum okozta károk
13. betörés, átverésből fakadó kifosztás
14. kizárás esetén zártörés, zárcsere
15. nyílászárókban keletkezett üvegkárok


Mint említettük, ez csak egy általános lista, vállalatonként lehet eltérés a felkínált biztosítási események között.

Lehetséges, hogy olyat is találsz benne, ami itt nem szerepel, és nem is gondoltál rá, pedig teljesen nyilvánvaló.

Ilyenkor érdemes végiggondolni, hogy a kínálat és az ár hogyan aránylik egymáshoz, mennyi pénzért kapsz mekkora szolgáltatást.

Ha egy lakásbiztosítás rengeteg olyasmire is kitér, amire adott esetben soha nem lenne szükséged, viszont drágább, akkor már csak azért sem érdemes azt választani.

A legfontosabb, hogy légy tisztában a saját igényeiddel, és ennek függvényében keresgélj, majd válassz magadnak lakásbiztosítási csomagot.

Lakásbiztosítás