Más fontos tudnivalók

Más fontos tudnivalók

Túl a biztosítási eseményeken és a lakásbiztosítás kiterjesztésén, vannak még olyan dolgok, amikről feltétlenül tudnod kell, mert szintén esszenciális részét képezik a folyamatnak, a működésnek.

Jó, ha mindenféle szerződésese kapcsolatot némi utánanézés előz meg, ez pedig különösen igaz pénzügyi szerződésekre (hitel, befektetés, biztosítás, stb.), ugyanis itt elköteleződést vállalsz, ami alól biztosítások esetében egy darabig nincs kitáncolás.

De meddig is tart valójában egy lakásbiztosítás, avagy meddig érvényes?
Hogyan kell a károkat megfelelően bejelenteni, és ilyenkor mit nem szabad tenni?

Csupa olyan kérdés, amire a tájékoztatókban nem esik szó, hiszen a biztosítók számára teljesen egyértelmű, Neked pedig, az ő elgondolásuk szerint, tudnod kellene minderről.

Viszont ha ők nem informálnak, akkor mégis honnan kellene tudnod?

Nos, ezért is igyekszem Veled most a lehető legtöbbet megosztani ezzel kapcsolatban! 

Az idő kinek dolgozik?

Az idő kinek dolgozik?

Egy megkötött, vagyis mindkét fél által hitelesen aláírt lakásbiztosítási szerződés az iktatása pillanatától kezdve érvényes, vagyis ha megkötötted, akár már következő nap is történhet valami – ha a megkötéskor kifizetted a folyó negyedévre eső díjat, akkor igenis jogosult vagy a kártérítésre.

És ha már itt tartunk: a negyedévente esedékes díjat a Te kötelességed fizetni, különben hátralékba csúszol.

Ilyenkor a biztosító, ha összegyűlik akkora tartozás, akár behajtó cégen keresztül is kisajtolhatja belőled azt, ami jár neki.

Vagyis azzal, hogy a neveddel illeted az egyezséget, a fizetési kötelezettségedet is tudomásul veszed, valamint azt is garantálod, hogy legkorábban a ciklusév végéig teljesíted is.

Ugyanis minden megkötött biztosítás a létrejöttétől számított kerek egy évig érvényes, azaz határozott idejű szerződés.

De akkor hogyan lehetséges, hogy a nagyi 30 éve ugyanazt a biztosítást fizeti?

Úgy, hogy a szerződés, hacsak a lejárta előtti egy hónap folyamán nem mondják fel vagy módosítják, úgy automatikusan megújítja magát.

Egyébként egyáltalán nem jó ötlet egy lakásbiztosítást ilyen hosszú ideig változatlanul hagyni, ugyanis amíg a díja emelkedik, addig az ingatlan értéknövekedését nem követi.

Azaz egy három évtizedes biztosítás szemében az a lakás még mindig kétmillió forintot ér, holott az aktuális piaci ára, mondjuk, 15-20 millió között mozog, és a kártérítési összegek is ugyanolyan alacsonyak.

Ha eljárt az idő a biztosítás fölött, akkor ne légy rest módosítani vagy felmondani és újat kötni, mert kifejezetten a saját érdekedben cselekszel ilyenkor.

Ha viszont megtörtént a baj…

…akkor sem szabad kétségbe esni, hanem szépen, higgadtan kell cselekedni, az ilyenkor érvényes protokoll szerint.
Ez azt jelenti, hogy ha biztosítási esemény következett be, és kár keletkezett a lakásodban, akkor minél előbb kötelességed jelezni a biztosító felé!  Erre az eseménytől számított 48 óra áll rendelkezésedre, vagy ha mondjuk el voltál utazva, akkor közvetlenül az észleléskor. Más esetben kifutsz z időből, és a biztosító érvénytelenként fogja kezelni a kérelmedet, ezt nagyon fontos megjegyezni! A jelzést megteheted telefonon is, de a legjobban akkor jársz, ha alaposan körbefotózod a károsodást, és a képeket csatolod egy e-mailhez, amiben részletesen leírod a történteket. Ilyenkor nem csak, hogy bizonyíthatóvá válik a Te időben leadott jelzésed, de még a kárfelmérő szakemberek esetleges részrehajlását is kiküszöbölheted. Ha egy előzetes dokumentációval elébe mész a felméréskor keletkező hibáknak, félreértéseknek, máris beljebb vagy egy lépéssel, és a biztosító embere is tudni fogja, hogy mire készüljön.
Viszont a kárfelmérő érkezése előtt semmiképpen ne kezdj bele a javítási munkálatokba, ugyanis ilyenkor meghiúsul a hivatalos dokumentáció, és érvényét veszti a komplett kérelmed.
És sajnos ez azt jelenti, hogy a kártérítéstől is elbúcsúzhatsz. 

Ha viszont megtörtént a baj…

Lakásbiztosítás